בין כל העדכונים שמופיעים ברשתות החברתיות ובתקשורת – יש קהילה אחת שמביאה קול ייחודי, גאה, ועמוק – הדרוזים בישראל. קהילה קטנה יחסית בגודלה, אך בעלת השפעה אדירה מבחינה ביטחונית, ערכית ולאומית. מי שמחפש חדשות דרוזים מהשטח, מבפנים – לא דרך פילטרים – יגלה עולם עשיר של סולידריות, תרבות, וגם מאבקים אמיתיים.
הדרוזים הם קבוצה אתנית-דתית ייחודית שמקורה במזרח התיכון. בישראל, חיים כ־145,000 דרוזים, רובם בגליל, בכרמל ובצפון רמת הגולן. דרוזים בישראל משתלבים כמעט בכל תחומי החיים – בצבא, בפוליטיקה, בהייטק ובשירות הציבורי. אך למרות ההשתלבות, רבים מהם מדגישים גם את הזהות הייחודית שלהם, והצורך לשמור על המורשת והמסורת הדרוזית.
בניגוד למהדורות המרכזיות, חדשות דרוזים מציגות את הנושאים שבאמת נוגעים לקהילה: סוגיות של קרקעות, שירות צבאי, מעמד חברתי, אירועים בכפרים, פסטיבלים דתיים, התמודדות מול המדינה, ולעיתים גם סיקור של מה שקורה בסוריה – מול בני העדה בצד השני של הגבול.
אחת הסיבות שדרוזים בישראל זוכים להערכה רחבה, היא הנאמנות העמוקה שלהם למדינת ישראל. אחוזי הגיוס לצה"ל גבוהים במיוחד, ובקרב היחידות הקרביות ניתן למצוא לוחמים דרוזים בכל דרג. לצד זאת, יש תחושת אפליה בחלק מהיישובים הדרוזיים – בעיקר בנושאים כמו תכנון, פיתוח, ותחבורה.
אחת המחאות הדרמטיות של הדרוזים בישראל התרחשה בעקבות חוק הלאום. עשרות אלפי דרוזים הפגינו בכיכר רבין בתל אביב בקריאה לשוויון. דגלי ישראל ודגלי העדה התנוססו יחד, והמסר היה ברור: אנחנו נאמנים – אבל לא שקופים. חדשות דרוזים מהאירוע תיעדו את תחושת העלבון, אך גם את התקווה לשינוי.
הדור הצעיר של הדרוזים לוקח חלק פעיל בעיצוב השיח דרך רשתות כמו פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר. עמודים וערוצים של חדשות דרוזים בישראל מביאים תוכן גאה, לאומי, אך גם ביקורתי. יש דיונים על הזהות, היחס מהמדינה, ההבדלים בין כפר לעיר, ועל מקומה של העדה בעידן המודרני.
קהילת הדרוזים בישראל שמה דגש עצום על חינוך – עם מאות צעירים שממשיכים ללימודים אקדמיים, בעיקר בתחומי הנדסה, משפטים ורפואה. לצד זאת, יש שמירה קפדנית על ערכי המשפחה, המסורת, וקיום חגים וטקסים ייחודיים לעדה.
אחד הנושאים הרגישים ביותר הוא הקשר עם הדרוזים שבסוריה. כאשר מתקיימים קרבות בא-סווידא או ג’רמנא, חדשות דרוזים בישראל עוקבות ומדווחות. לעיתים נשמעות קריאות מהקהילה הישראלית לסייע, ללחוץ מדינית, ואף לפעול צבאית כדי להגן על אחיהם.
לעיתים נדמה שהתקשורת הכללית שוכחת את העדה הדרוזית – אבל בפועל, ההשפעה של דרוזים בישראל עצומה. לא רק בשירות הצבאי, אלא גם בשיח הציבורי, בייצוג בכנסת, וגם בפרויקטים טכנולוגיים ויזמות עסקית.
היום יותר מתמיד, חשוב לתת במה לחדשות דרוזים – כי הן לא רק חדשות של עדה מסוימת. הן מייצגות קהילה שלמה שמבקשת להיות שותפה, נשמעת, ומשפיעה. דרוזים בישראל ממשיכים להילחם – גם על הגבול וגם על מקומם בחברה הישראלית.
מי שמחפש תמונה שלמה יותר של החברה שלנו – חייב לעקוב אחרי ערוצי החדשות מהעדה הזו. הכפתור למעלה בעמוד מוביל לערוץ הרלוונטי – לחצו וגלו את הסיפור שלא מסופר במהדורה.